Проф. д-р Памуков, дм: Един от създателите на съвременната Научна фитотерапия

Проф. д-р Димитър Петров Памуков, дм е водещ български лекар, получил международна популярност с умението си да лекува нелечими заболявания и като един от създателите на Био-медицината и съвременната Научна фитотерапия. Научната фитотерапия е клон на медицината, който използва съвременни методи при изследванията на терапевтичния ефект, химичния състав и фармакологичното действие на лечeбните растения.

Уникалните научни изследвания и билковитe лекарства на проф. д-р Памуков са удостоени с  международни награди, сред които Вимпела на Държавната администрация за традиционна медицина в Министерството на здравеопазването на Китай, получен само от няколко водещи фитотерапевти в света. Също така печели награди и от българското Министерство на здравеопазването, Златни медали за принос към иновацията в медицината в Европейския съюз, Франция, Русия и др.

Билковите лекарства и био-хранителни добавки на проф. д-р Памуков с търговска марка Пам, сред които са и известните Бронхо Пам, Слим Пам,  Дисоварио Пам и др. са наложени в редица държави. Книгите му, сред които е и сензационния труд по фитотерапия Природна аптека, са издадени на няколко езика с общ тираж над 2 000 000 бройки.

Големите успехи на проф. д-р Памуков с трудно-лечими заболявания привличат хиляди пациенти от България и цял свят – Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Румъния, Гърция, Русия, Украйна, Туркменистан, СССР, Мексико, Австралия, Нигерия, Дубай, Шри Ланка и др. В клиниката му са се лекували Леонид Брежнев, Людмила Живкова, Георги Караславов, Радой Ралин, Жоржета Чакърова и още много изявени личности - писатели, актьори, певци, учени и политици.

Роден в Русе през 1922 г., проф. д-р Памуков започва да се занимава с билколечение през 1942 г., когато е в медицинските части на българската армия. Неговият героизъм през Втората световна война и помощта, която оказва на страдащите на бойното поле, му спечелват отличия. Тогава, едно тежко изпитание определя пътя му в живота. Раняване в главата го парализира на инвалидна количка през 1945 г. Не може да използва и дясната си ръка, която е скована. Лекарите определят, че парализата му е нелечима. Въпреки инвалидизирането си решава да следва мечтите си и записва медицина в София, като получава уважението на преподавателите си заради волята да не се предава и позитивността си. Научава се да пише с лявата си ръка на лекциите и учи денонощно. По същото време изследва задълбочено действието на различни лекарствени растения под ръководството на д-р Еребаканов и започва работа в кабинета му. Благодарение на комбинация от билколечение и упорити упражнения за около 3 години той успява да победи парализата и за учудване на всички става от инвалидната количка.

През 1951 г. завършва Медицинския университет (по това време Медицинска академия). Разпределен е да работи като лекар в Софийски окръг и по-късно в София. Воден от опита си, че лекарствените растения и народната медицина в комбинация със знанията на съвременната медицина имат отлични резултати разкрива паралелно частен кабинет по фитотерапия. Там създава иновативни комбинирани медицински методи и рецепти като около 20 години наблюдава и лекува десетки хиляди пациенти. Търпеливата му работа с лекарствените растения се увенчава с още един успех - започва научна работа към  Министерството на здравеопазването.

ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА КЛИНИКА ПО НАУЧНА ФИТОТЕРАПИЯ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ В СВЕТА

През 1972 г. проф. д-р Памуков отваря Първия български официален кабинет по фитотерапия към Министерството на здравеопазването. Кабинетът придобива голяма популярност у нас, която води и до разрастването на дейността му.

През 1975 г. проф. д-р Памуков създава и ръководи първата по рода си в България „Научно–практическа база по фитотерапия“ към Министерството на здравеопазването. Центърът е един от първите и водещи в света с над 540 000 пациенти от България и чужбина.

Базата има 3 специализирани сектора: вътрешни болести, акушеро-гинекология и детски болести. Всеки сектор се завежда от специалисти, което дава възможност да се направи по-пълна преценка за резултатите от проведената научна работа и изследвания. Там се разработват редица иновативни билкови препарати и терапевтични методи. Успехите на проф. д-р Памуков в Научно-практическата база по фитотерапия при лечението на множество тежки заболявания като епилепсия, енурезис, астма, хронични бронхити, миоми и др. утвърждават репутацията му. Базата не може да поеме вълната от пациенти, които чакат с месеци за преглед.

През 1980 г. МНЗ взима решение да разкрие центрове по фитотерапия във всяка окръжна болница, където лекарите наблюдават пациентите и прилагат изпитаните методи на д-р Памуков. Разкриват се и билкови аптеки, които работят с центровете по фитотерапия.

Секция за проф. д-р Памуков и за Научно-практическата база по фитотерапия е поместена в престижната световна история на билколечението и фитотерапията „Зелена аптека" от Барбара Григс, (Лондон 1981 г.). Книгата е ценена в научните среди, където печели отлични отзиви от много водещи специалисти, сред които е и Ричард Еванс Шултес, директор на Ботаническия музей и професор по биология в Харвардския университет, който описва книгата като  "изключително ценно помагало".

РАЗВИТИЕ НА БИО-МЕДИЦИНАТА И ФИТОТЕРАПИЯТА • МЕЖДУНАРОДНИ УСПЕХИ

Проф. д-р Памуков работи с Петър Димков и с други колеги за развитието на фитотерапията в България и през 1976 в редовната програма на студентите от висшите медицински институти е включен предмета „Фитотерапия". Тогава в Медицинска академия се разкрива и клиника по фитотерапия под ръководството на проф. д-р Петър Манолов, който също има отличен принос за развитието на фармакологията и фитотерапията.

Под влияние на проф. д-р Памуков, Петър Димков и кръг от прогресивни учени през 1977 г. Държавният съвет на Народна Република България утвърждава програма за опазване, рационално използване и култивиране на лечебните растения.

В продължение на около 20 години проф. д-р Памуков ръководи професионални курсове за усъвършенстване на лекари и фармацевти в областта на фитотерапията. Заедно с водещият български специалист по фармация и фармакогнозия проф. Христо Ахтарджиев написват бестселъра Природна аптека с научни изследвания на химичния състав и действието на основни лекарствени растения, който излиза у нас и зад граница.

Прогресивната роля на българската наука през този период е безспорна и тя се очертава като една от първите и водещите в изследванията на лекарствените растения и фитотерапията.  Дванадесет години след създаването на НПБ по фитотерапия към МНЗ, през 1987 г. Европейският парламент призовава Европейската комисия  „да спомогне въз основа на резултатите от научно-изследователската дейност до днес, да се осигури разработването на научен подход към растителните  лекарствени продукти”.

През времената на промените, които спират финансирането  на Научно-практическата база по фитотерапия с убеждение, че развитието на българската медицинска наука трябва да продължи проф. д-р Памуков създава през 1993 частната практика Фито Пам в София. Там получават лечение десетки хиляди болни от страната и чужбина и продължават изследванията на лечебните растения. По това време проф. д-р Памуков утвърждава ирисовата диагностика като метод за  диагностициране. Той е сред първите лекари у нас, специализирали в иридодиагностиката още докато е студент по медицина.

През 90-те години проф. д-р Памуков написва и редица книги. В Словакия излиза второто издание на Природна аптека. В Украйна също превеждат книгата.

Работата на проф. д-р Памуков му спечелва международна популярност и авторитет на водещ европейски експерт по фитотерапия. Той представя научните си открития на множество медицински форуми във Великобритания, Австрия, Китай, Германия, Чехия, Словакия, Русия, Украйна и др., и получава международно признание.

Пам Медика: През 2007 г. проф. д-р Димитър Памуков е поканен за Медицински и научен директор на Британско - българската фирма за био-медицински продукти Пам Медика. Компанията има офиси в Лондон и в София. Пам Медика се занимава с научни изследвания на състава и действието на лечебните растения, както и със създаването и клиничните проучвания на иновативни фитотерапевтични и био-медицински препарати за трудно лечими заболявания.

Заради успехите си в лечението на нелечими заболявания като астмата и редица метаболитни болести  екипът на Пам Медика, начело с проф. д-р Памуков е удостоен с национални и международни награди за иновационен принос към медицината от Европейския съюз, САЩ, Франция, Русия, Великобритания, Португалия, Полша, Тайван, Южна Корея и др. и се утвърждава сред водещите в Европа.

Пам Медика Мениджмънт

Основна фигура в ръководството на Пам Медика е д-р Роксандра Памукова, дм. Тя отговаря за качествения контрол на билковите биомедицински препарати, иновативните научноизследвателски проекти и международния растеж на Пам Медика и Иновационния и изследователски център по биомедицина, биотехнологии и фитотерапия.

Тя допринася за международното научно развитие на компанията с нейната иновационна и изследователска дейност в областта на биомедицината и фитотерапията от 2007 г. Преди да започне работа в Пам Медика тя придобива солиден мениджърски и консултантски опит в Лондон във водещи глобални компании като Microsoft, British Petroleum, Citibank и др, както и в британското правителство. Също така, тя има ценен професионален опит в София в Научно-практическата база по фитотерапия и Фито Пам, където сътрудничи на проф. д-р Памуков в медицинската и иновационно-изследователската дейност.

През 2014 г. е избрана за член на Управителния съвет на Съюза на изобретателите в България и отговаря за Международните научни отношения. През същата година става член и на Асоциацията на Европейските изобретатели. Има специализации по Фитотерапия и биомедицина (България и Великобритания), Обществено здраве и здравен мениджмънт (Медицински университет, София, България), Мениджмънт на големи проекти (PRINCE2, Лондон, Великобритания), Финанси и счетоводство (Оксфорд, Великобритания) и др.

През 2017 г. д-р Памукова защитава дисертационен труд към катедра Превантивна медицина, факултет по Обществено здраве в Медицински университет - София на тема: Фитотерапията и природосъобразният стил на живот като част от комплексна програма за по-добро качество на живот при лица със застлъстяване.

Удостоена е с професионални и академични награди.

НАУЧНА ФИТОТЕРАПИЯ - ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ

Проф. д-р Памуков провежда множество уникални изследвания в областта на лечебните растения, които предизвикват огромен интерес в международните научни среди.

Всеки един от био-медицинските билкови препарати на проф. д-р Памуков е разработван и изследван в продължение на около 10 години с цел постигането на максимална ефективност. Клиничните изследвания на всеки продукт са изключително строги и обективни - те са извършвани в няколко независими клиники в България, Русия и СССР,  в други държави в допълнение към изследванията на Научно-практическата база по фитотерапия. Интересен факт е, че почти всички препарати на проф. д-р Памуков са тествани и в едно от най-престижните научни заведения в света - Международния институт за изучаване на наследството на Авицена и фармакология. (Международного института изучения наследия Авиценны и фармакологии) и изследванията са ръководени лично от проф. Юсуф Нуралиев, който произхожда от рода на  легендарния лечител Авицена. Всяко едно от отделните изследвания показва отлични резултати. Има признати патенти за иновативност в Русия, СССР, България и Индия.

Затова и био-медицинските препарати с търговска марка "Пам" преминават успешно сложните международни процедури на одобрение и започват да се продават в България и СССР, Русия, Узбекистан, Гърция, Великобритания и други държави.

Проф. д-р Памуков и неговите изобретения са включени в престижното издание: „1 000 български новатори".

КНИГИ, БЕСТСЕЛЪРИ И МЕЖДУНАРОДНИ ПУБЛИКАЦИИ

 

Книгите на проф. д-р Памуков са издадени на няколко езика с общ тираж над  2 000 000 бройки. Първата му книга „Билките и тяхното използване" е публикувана през 1968 г.

В съавторство с един от водещите европейски експерти по фармакогнозия и ръководител на едноименната катедра във Факултета по фармация при Софийския университет професор Христо Ахтарджиев пишат  една от легендарните книги по билколечение - „Природна Аптека" -   България, Чехословакия, Словакия и Украйна.

 

„През последната година работихме в Кеймбридж с колежка от Чехия. Тя беше взела със себе си Вашата книга и много я ценеше" – това писа водещия британски фитотерапевт д-р Стюарт на проф. д-р Памуков (10 януари 1992 г.)

 

Статии за работата на проф. д-р Памуков, както и интервюта с него са публикувани в списания и вестници, издавани в Германия, Австрия, Гърция, Чехия, Словакия, Австралия, САЩ, СССР, Русия, Полша, Словения, Мексико и др.